Апартаментен комплекс, гр. Варна

Офис Варна

00359 52 699 809

00359 885 444 220

Апартаментен комплекс, гр. Варна

от 146000 до 550000

Вид на имота:
Апартаментен комплекс
Населено място:
Варна
Регион:
Варна
Жилищна площ:
от 88 m2 до 250 m2
Брой етажи:
5
Ново строителство:
Да
Състояние:
Въведен в експлоатация
Предложение:
От строителя

Напълно реставрирана и реконструирана сграда - архитектурен паметник, разположена в центъра на град Варна на ул. Иван Вазов №8. Сградата е на крачки от центраната пешеходната улица. Къщата-паметник е на 5 етажа. На първият етаж са разположени две ателиета, а на втори и трети етаж има по два апартамента-един с една спалня и един с две спални. На четвърти и пети етаж е голям апартамент с 2 спални и с кабинет на последния етаж към него, плюс 76 кв.м. открита панорамна тераса. Към апартамента има и сауна. На подземният етаж е разположен паркинг с  ножична платформа. 

Апартаментите се продават завършени до ключ. Под -ламинат и теракот; Стени - мазилка; Бани - напълно завършени и оборудвани с вани; Италиански бойлери; Интериорни врати. Видеодомофон и СОТ; Климатици.

По желание се предлага и кухня с всички уреди,включително с пералня и сушилня, в три варианта по избор на клиента. Цената на кухнята с уредите е 6 500 евро. 

Общите части на сградата са завършени по най-висок стандарт. Малък вътрешен двор към сградата.

Исторически сведения за сградата:

Местоположението на сградата е свързано с изменението и нарастването на гр. Варна. Сградата попада в днешната централна част – идеален център и е на границата на зоната застроена още в антично време и в късното средновековие. Тази част от градската тъкан се характеризира с неправилния си план, който се оформя постепенно и самостоятелно. Най-характерна черта  на градоустройственото маркиране на уличната мрежа са звездообразните засичания на по пет улици в кръстовища. След Освобождението започва силен период на развитие на града, обрамчено от пренасянето на сецесиона (модерното) от Запад и отричането на зависимото минало и средновековните традиции в строенето. Еклектичният характер на знаковото строителство по онова време, предназначено за по-заможните граждани и семействата им е като цяло стремеж към показване на благосъстояние и приобщаване с допирни точки към „Европейското семейство“ на по-развитите държави и отново отричане на петвековното минало. Стремеж, който кара строителите по това време да развиват свой характерен стил, макар ползвайки готови архитектурни елементи.

Сведенията за сградата са оскъдни. Първоначално е построена основната жилищна сграда, което се вижда от копие на оригиналния чертеж от 1908 г.  Собственик е Атанас Тодоров, както той самият пише: „ Жител на гр. Варна, улица „Витрасова“ № 6“, от където личи и името на улицата по онова време.  В процеса на строителство на къщата на 10 май 1908 г., собственикът е подал искане за одобрение на архитектурен проект за надстрояване на втори етаж към Община Варна, което е одобрено с печат на 12 юли 1908 г.  

От това допълнение към основния проект на сградата се открояват първите два строителни периода, като първият е доста къс и буквално се слива с втория. Разчитането на проекта за втори етаж показва изключително различни детайли по фасадните плоскости и дори различно основно фасадно членене.

Неща, който са били променяни в хода на строителството – керамични детайли на корниза и по прозоречните рамки, по пиластрите и конзолите под первазите се срещат в още няколоко сгради на същата улица, което говори за взаимовръзката им, която най-вероятно се определя от едни и същи строители. 

На 5 март 1925 г. чертежите посочват две външни стълбища, едно от юг и едно от изток, които най-вероятно са входовете  към основната сграда. С това се характеризира третият строителен период. Като четвърти такъв може да бъде посочено изграждането на тераси, свързващи основната сграда с пристройката и пети последен период са остатъчните намеси, разчетени след обявяването на сградата за паметник на културата – подмяна на мазилка, измазване на части от корнизите, частични ремонти подменили оригиналният вид.


Номер Тип Площ (m²) Изложение Етаж Цена (€) Статус План
Студио 88.53 1 Запитване! Свободен  
Студио 52.88 1 Запитване! Продаден  
Двустаен 85.63 2 Запитване! Свободен  
Тристаен 114.79 2 Запитване! Свободен  
Двустаен 85.59 3 Запитване! Свободен  
Тристаен 118.04 3 Запитване! Продаден  
Мезонет 140.35 4 Запитване! Свободен  

Валути

USD - 1.78419
GBP - 2.65973
EUR - 1.95583

Времето

София - 13 °
Варна - 17 °
Бургас - 17 °
Русе - 15 °