Тристаен в идеален център

378000

Вид на имота:
Тристаен
Населено място:
Варна
Регион:
Варна
Стаи:
3
Жилищна площ:
140 m2
Брой етажи:
6
Състояние:
В строителство
Предложение:
От строителя

Прикачени файлове:

Местоположение и статут на сградата

Жилищна сграда „Париж“ е сграда на бившия Гранд хотел „Париж”, разположена на ъгъла на ул. ,,Преслав" 57 и ул. ,,Панагюрище" № 1. Сградата е архитектурно-строителна недвижима културна ценност от новото време с категория „ансамблово значение” съгласно Заповед № РДО9-221/13.04.2017г. на министъра на културата.

Историческа справка

Сградата е построена през 1906 г. от Риза Ефенди Халилов, от Белоградец, по това време кмет на гр. Варна. Архитект на сградата е арх. Геро Геров. Сградата е с първоначален замисъл за луксозен за времето си хотел в центъра на града на 2 етажа плюс един мансарден. Външната архитектура на сградата е изпълнена спрямо съвременните тенденции в архитектурата. Смесицата от западен сецесион и останали ориенталски мотиви и традиции в строителството създават знакова еклектична архитектурна ценност, която е и средище за голяма част от интелектуалния елит на града.

През 1910 г. нелепа случка предизвиква пожар в мансардния етаж на хотел “Париж”. Целият етаж е изгорял, а вторият е бил засегнат от пламъците. Възстановяването на сградата е възложено на знаковия за града арх. Дабко Дабков. В архива на Община Варна са запазени чертежите за надстрояването на сградата. Проектът е одобрен на 21.12.1910 г. Проектът включва ремонт на втория етаж и изграждане на третия. Арх. Дабко Дабков осъществява и намеси в фасадната декорация.

В миналото Гранд хотел „Париж“ е била една от най-красивите сгради в града. В партерния етаж се е помещавала гостилница и млекарница „Париж“ на Караатанасов, както и покрит базар на Тодор Герчев. През 1908г. в нея е учреден „Алианс франсез“, а през трийсетте години тук е най-реномираната сладкарница „Париж“ на Димитър Маринов.

Градоустройствено решение

Проектът предвижда свързано застрояване на жилищна сграда, решена на шест надземни етажа. Автомобилният достъп до гаража на сградата се осъществява от запад на уличната кота на ул.“Панагюрище“, посредством рампа.

В проекта се предвижда запазването на цялостният екстериорен архитектурен облик на съществуващата сграда, чрез подменянето, реконструирането и възстановяването на всички архитектурни декоративни елементи, по подобие на запазените такива.

Повече за възстановяването и реконструкцията на сграда Париж, можете да видите тук.

Цени и актуални наличности на https://albona.bg/paris/apartments

Видео Париж

Валути

USD - 1.78419
GBP - 2.65973
EUR - 1.95583

Времето

София - 28 °
Варна - 29 °
Бургас - 30 °
Русе - 32 °