Варна и регионът

V52 municipality

 

 

 

 

 

 

Варна е третият по големина град в България (след София и Пловдив). Районът, в който се намира град Варна и околността попада в най-северната част на средиземноморската субтропична област и климатът тук се характеризира като континентално – средиземноморски. Варна е известна като Морската столица на България с над 500 000 души, на 470 километра от София и е най-големият град по българското Черноморие. Градът е разположен амфитеатрално по Варненския залив и езеро, а около него има вилна зона с изключително красиви постройки и хотели. Градът е регионален център. Летище Варна приема полети през цялата година.

Климатът е мек през зимата и прохладен през лятото. Температурата на морската вода е между 22-25 Градуса по Целзий през летният сезон. Варна е първокласен морски курорт, посещаван от многобройни наши и чуждестранни летовници. През летния сезон в града и курортните комплекси "св. Константин и Елена " и "Златни пясъци" почиват над 100 хиляди чужденци и 60 хиляди българи.
Във Варна е открита една от най-големите туристически атракции на града - делфинариума в Морската Градина. Той е единствен на Балканите. В морската градина също така се намират Аквариум, Планетариум, Музеи, Опера, Театри и Кина.

 

Златни пясъци

sunniday

Само на 18 км от Варна се намира известният курорт - Златни пясъци. Намира се в Природния парк Златни пясъци, обявен за защитена територия през 1943 год. Голяма част от парка е съхранена в естествения си вид. Морето и климатът влияят върху флората и фауната в парка и той силно се отличава от другите национални паркове. Гъста гора от широколистни дървета, обвити в лиани плавно се спуска към морския бряг. Сред този великолепен горски масив е разположен курортът. Хотелите, заведенията за хранене, спорт и развлечения са не само край плажа, но и сред красивата зеленина. Златистият плаж започва буквално в подножието на гората. Огромно богатство на курорта са целебните минерални източници Това е един модерен и красив комплекс, разположен сред природен парк, който е съхранен в естествения си вид и достига до морския бряг. Разположени са над 100 хотела, някои от които работят целогодишно. Курортът предлага разнообразни условия за пълноценна почивка, съчетана със спорт и развлечения: тенис- кортове, игрища за волейбол и баскетбол, мини-голф, водни пързалки, джетове, водни атракции, аквапарк и др. Курортът е носител на Международната награда "Син Флаг" за екологично чист район. В комплекса транспортът е съобразен с изискванията за чистота на въздуха.

 

Св. Константин и Eлена

DSC_0223

На 8 км южно от Зл. пясъци и на 9 км североизточно от Варна се намира най- старият български черноморски курорт "Св. Св. Константин и Елена". Разположен е в обширен парк, множеството минерални извори се използват за откритите басейни с гореща вода, които предлагат лечение и спокойна почивка. В курорта са изградени много хотели, вили, бунгала и ресторанти. Любителите на спорта могат да поиграят тенис, волейбол, мини-голф или да покарат сърф, джет, парапланер или водни ски. В района на комплекса се намират манастирът "Св. Св. Константин и Елена" и дворецът Евксиноград. Под атракцията кораб-ресторант "Сириус", е т.нар. "топла вода", където горещ извор се влива в морето и дори през зимата се посещава активно. В близост е и пет звездният Гранд Хотел "Варна". Курортът е известен с чистотата и спокойствие си.

 

Бяла

byala1На 59 км южно от Варна е курортният град Бяла, който има 2 300 жители. Бяла е и морски курорт, където се предлагат много частни квартири за летовниците. Тук има великолепно съчетание от обширна плажна ивица с чист светъл пясък и широколистна гора. Природните дадености и разположение го определят като перспективно място за пълноценен морски туризъм. Морската вода е чиста, защото близо до района няма промишлени предприятия или заводи, големи градове или индустриални центрове. Това създава чудесни условия за спокойна почивка и възстановяване. На 6 км от Бяла се намира град Обзор.

 

Каварна

Каварна е град в Североизточна България. Той е трети по големина в областта след Добрич и Балчик. Намира се на 64 километра от град Варна. Населението е около 12 000 жители. Градът разполага с малко яхтено пристанище, риболовна база, просторен плаж и курортен комплекс, обособил се край залива, образуван и от малката река с очарователното име Долината на авлигите. Прорязаните варовикови скали и целия бряг са изключително живописни, особено ако се погледнат от вътрешността на морето. Каварна има обширен център, на който се намират Шадраваните, Пощата, Читалището, както и много офиси, банки, и много барове и кафенета. Каварна е притегателен град не само като курортен, но със цвоята дълга история и като културно исторически център. Провеждат се много археологически експедиции, а находките от подводните експедиции провокират и чуждестранни учени и специалисти.

 

Популярни местности в района на Каварна

Kaliakra_ArkaКалиакра
Нос Калиакра е издаден 2 км навътре в морето. Намира се на 8км от село Българево, община Каварна. Носът е природен и археологически резерват. Там гнезди аристотелевият корморан и могат да се видят делфини. Запазени са много архитектурни останки от крепостни стени, средновековни църкви, римска баня, водопровод, гробница, обществени сгради.

 

 

rusalka

„Русалка”
Ваканционно селище Русалка е разположено на 20 километра източно от град Каварна в уникалния природен резерват “Птичия залив” и на север от нос Калиакра. В силно урбанизираната Европа районът на “Русалка” е една от малкото опазени в наши дни диви степи на континента. Изключително красиво насеченият скалист бряг, малките закътани пясъчни ивици, вековните дъбове и растителни видове привличат милиони представители на пернатия свят и превръщат “Птичия залив” в оазис на недокоснатата от векове природа. Многобройни археологически паметници, най – старите от които са от преди 8000 години, превръщат крайбрежието на “Русалка” в неповторим археологически резерват. Античните и средновековни крепости, скалните гробници, пещерите, жертвените камъни и днес са притегателен център за учени и специалисти от цял свят.

Валути

USD - 1.78419
GBP - 2.65973
EUR - 1.95583

Времето

София - 28 °
Варна - 29 °
Бургас - 30 °
Русе - 32 °